Løgtens nye landmark, Siloetten, er som et af tre nybyggerier fra 2010 præmieret af Århus Kommune som særligt “godt og smukt byggeri”. “Vi bad Arkitektfirmaet C. F. Møller om at tegne Danmarks flotteste højhus, og det synes vi også, vi har fået. Vi er meget glade for og stolte af prisen fra Århus Kommune. Den bekræfter os i, at det er lykkedes at gøre det, der hele tiden har været vores mål: At give Løgten noget helt ud over det sædvanlige,” siger bygherre Ole Knudsen, en af partnerne i det senere konkursramte Løgten Midt A/S, der står bag projektet.
Siloetten er tegnet af Arkitektfirmaet C. F. Møller i et samarbejde med Christian Carlsen Arkitektfirma.
Arkitekt og partner i Arkitektfirmaet C. F. Møller, Julian Weyer, siger om prisen og projektet: ”Vi er meget glade for anerkendelsen. Vi har fra starten vidst, at det her ville blive et meget specielt projekt. Det er ikke alle byer med ca. 7.000 indbyggere, der har den slags ambitioner, og det er unikt at få lov at arbejde med et landligt højhus. Samtidig har projektet et spændende, bæredygtigt element, med genbrug af den tidligere kornsilo, der har givet mulighed for at skabe utraditionel arkitektur med boligkvaliteter udover det sædvanlige, ikke mindst den fantastiske udsigt fra alle lejligheder.”
Stor gennemslagskraft
”Hele vejen igennem projektet har vi mærket en stor interesse for Siloetten. En søgning på Google siger det hele. Siloetten dukker ikke bare op herhjemme, men har også fået meget international opmærksomhed – lige fra fx europæiske magasiner til tidsskrifter i fx Asien, USA og Sydamerika.”
Projektet har også været udstillet mange steder, senest på udstillingen “Scandinavian Architecture: Future Housing Models” i Serbiens hovedstad Beograd, og projektet er på vej til at blive offentliggjort i flere internationale bøger om bl.a. bæredygtig arkitektur.
Finanskrisen til trods er det lykkedes at gennemføre projektet og finde købere. Siloetten stod færdig i sommeren 2010. Endnu er det muligt at få adresse på toppen af Løgten – til dato er 12 ud af de i alt 21 boliger solgt.
Ideen bag Siloetten
Idéen med at omdanne det nedlagte silokompleks i Løgten til bolighøjhus opstod i forbindelse med udviklingen af Løgten Bytorv til et nyt centrum med butikker og boliger. Silokernen er brugt som udgangspunkt for en unik arkitektur, som skaber boligkvaliteter ud over det sædvanlige. Det 36 m høje silotårn er brugt som omdrejningspunkt for i alt 21 boliger, der alle har udsigt over Kaløvig og nationalparken Mols Bjerge.
Siloen, som indeholder trapper og elevator og øverst danner en fælles tagterrasse for alle beboere, er synlig mod bytorvet. Boligerne er bygget som en stålkonstruktion rundt om siloens tre resterende flader og rager ud i lyset og landskabet – lidt ligesom lego-klodser.
Den særlige struktur med fremspring og forskydninger tillader frit udsyn fra alle boliger over bugten mod øst, Århus By mod syd, samt parken og Løgten Bytorv mod vest. Tilsvarende nyder alle lejligheder godt af både morgen-, middag- og aftensol, uanset om de ligger på nord eller sydsiden af silotårnet.
Boligstørrelserne er fra ca. 90 – 225 m2, og ikke to boliger er ens.
Siloetten er et eksempel på genbrug og omdannelse af tidligere industrianlæg – som de stadig findes mange steder i landet. Projektet skaber byfortætning i et spredt bebygget område, det giver byen Løgten en ny markør og et identitetsskabende centrum, og samtidig lader det den tidligere silostruktur forblive synlig og genkendelig som et historisk element af lige så stor gyldighed som f.eks. kirketårn og vindmølle.
Læs også denne artikel fra Dagbladet Børsen: